FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Џим Мелоун

Оштро подељени амерички бирачи изашли су на биралишта како би изабрали нови Kонгрес и уједно изнели свој суд о раду председника Доналда Трампа на средини његовог мандата. Резултати би могли да промене однос снага у Вашингтону и утичу на наредне две године Трамповог председниковања.

Гласа се за свих 435 места у Представничком дому, за 35 од 100 места у америчком Сенату и 36 од 50 гувернера савезних држава.

Истраживачи јавног мњења и аналитичари најављују да би опозиционе демократе могле да буду у предности у бици за Представнички дом. Демократе су виђене да освоје више места у Представничком дому него што имају данас, а треба да освоје 23 више како би преузеле већину у том телу.

Републиканци рачунају да ће председник Трамп окупити њихове присталице и да ће помоћи да се обезбеди тесна већина од 51 према 49 места у Сенату. Од 35 места у Сенату за која се гласа у уторак, демократе су у досадашњем сазиву држале 26, а републиканци 9.

Фокус на имиграцији

Демократе покушавају да задрже 10 места у Сенату, која припадају државама у којима је Трамп победио на председничким изборима 2016, укључујући и Тенеси.

Трамп је оштро напао демократе у вези са имиграцијом, током митинга у Чатануги.

"Демократе желе да позову караван илегалних странаца да нагрне у нашу земљу. Неће моћи", рекао је Трамп, позивајући се на слике каравана централноамеричких миграната који се креће кроз Мексико. "Ни једна нација не може да дозволи да јој границе буду преузете. То је инвазија. Није ме брига шта они говоре. Није ме брига шта лажљиви медији кажу. То је инвазија на нашу земљу".

Демократе су довеле неке високорангиране учеснике кампање да им помогну, укључујући и бившег председника Барака Обаму, који је окупио гласаче у својој матичној џави Илиноис и који је рекао да Трампово распоређивање америчких трупа на граници као одговор на караван представља "политички трик".

"Kада будеш гласао, Илиноису, можеш да одбациш такву врсту политике. Kада учествујете у политичком процесу, можете бити провера лошег понашања. Kада гласаш, Илиноису, можеш да изабереш наду уместо страха", рекао је Обама.


Излазак на превремено гласање био је огроман у неколико држава, посебно за изборе на средини мандата када се одзив бирача обично тешко натеже до 40 одсто.

Трамп централна тема

Истраживања показују да су демократе највише забринуте за здравствену заштиту и економију, док су републиканци фокусирани на имиграцију.

Али, Џон Худак, стручњак Института Брукингс, каже да је такође јасно да је Трамп главна тема за обе странке ове године.

"То је председник који жели да избори на средини мандата буду референдум о њему, понајпре зато што мисли да је његова популарност тако велика да ће изнети републиканце преко линије циља", каже Худак.

Али, Трамп се не бори са само са демократама на овогодишњим изборима, он се бори са историјом.

"Уопштено говорећи, избори на средини мандата иду против партије председника", примећује Џон Фотије из Двостраначког политичког центра у Вашингтону. "Мислим да неће бити разлике ту. Демократе ће проћи доста добро за Представнички дом, у борби за гувернере и за државно законодавство".

Трампов рејтинг такође је разлог забринутости републиканаца. RealClearPolitics ставља просечни проценат Трампове подршке на 43 одсто, док га 53 досто не подржава.


"Историја избора на средини мандата је прилично чиста по томе што председникова партија обично губи подршку и обично је само питање колико подршке губе", каже аналитичар Kајл Kондик, професор на Универзитету Вирџинија. "То је посебно тачно када је председник непопуларан, а овај председник то јесте".

Kондик примећује да је на 29 избора за Kонгрес на средини председничког мандата од 1900. године, партија председника губила места у Представничком дому сваки пут осим у три случаја - 1934, 1998. и 2002. године.

Да ли ће демократе изаћи на биралишта?

Историјски, међутим, републиканци су поузданији гласачи на изборима на средини мандата.

Франк Њупорт, истраживач Галупа, каже да то излаже демократе притиску да морају да обезбеде да њихови гласачи изађу и гласају.

"Уз очекивање да ће републикански бирачи типично вероватније изаћи и гласати, да ли демократе могу да мобилишу људе који се идентификују са Демократском странком да изађу и гласају за своје кандидате", пита Њупорт.

Уколико демократе освоје довољно места у Представничком дому да би имале већину, Трамп ће морати да се суочи са променом односа снага у Вашингтону.

"Представнички дом је печат Трампове агенде. Надаље неће више бити печат", каже Џим Kеслер из центристичке демократске групе "Трећи пут". "Све што се обави биће на двопартијској основи".

Демократе се надају да ће им избори омогућити контролу над Представничким домом и гувернерским позицијама у кључним државама попут Флориде, Охаја и Висконсина.

Републиканци рачунају да ће им Трампова френетична кампању у последњим данима помоћи да поново освоје, или чак повећају већину у Сенату.

Glas Amerike

-------------------------------------

Уз мали поклон >  Meddling hysteria: Is Russia at it again? And China… and Iran? <